Aegon gebruikt sinds begin dit jaar nieuwe grondslagen voor zijn financiële verslaggeving over zogenoemde geactiveerde acquisitiekosten en reserves voor langlevenrisico’s.

Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend. De stap heeft effecten op zowel het eigen vermogen als het onderliggend resultaat.

Door de aanpassingen zullen de financiële resultaten van Aegon naar eigen zeggen consistenter, beter vergelijkbaar en transparanter worden.

Door de invoering met terugwerkende kracht van deze twee veranderingen zal het eigen vermogen naar verwachting met 2,2 miljard tot 2,5 miljard euro afnemen per 1 januari 2014. Het onderliggend resultaat voor belastingen zal naar schatting met ongeveer 80 miljoen euro toenemen in 2014.

Verwachte sterfte

De veranderingen in de verslaggeving voor geactiveerde acquisitiekosten zijn in lijn met de huidige voorstellen voor toekomstige financiële verslaggeving bij verzekeraars onder IFRS.

De invoering van de nieuwe uitgangspunten leidt naar verwachting tot een daling van het eigen vermogen met 1,4 miljard tot 1,6 miljard euro. Aegon schat dat de wijzigingen in 2014 tot een ongeveer 50 miljoen euro lager onderliggend resultaat voor belastingen leiden.

Daarnaast bepaalt Aegon met ingang van 1 januari 2014 zijn langlevenreserves in Nederland aan de hand van sterftetafels gebaseerd op de verwachte sterfte in de toekomst. Deze veranderingen leiden naar verwachting tot een afname van het eigen vermogen van 800 miljoen tot 900 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen neemt in 2014 naar verwachting toe met 130 miljoen euro.

'Grotere impact nieuwe regels op Aegon'

Volgens analisten van KBC Securities en Rabobank hebben de nieuwe boekhoudregels een grotere invloed op het eigen vermogen dan gedacht.

KBC gaf aan dat de nieuwe regels Aegon wel beter vergelijkbaar maken met vooral Amerikaanse branchegenoten. De Belgische bank verwacht dat de schuldratio van Aegon dit jaar te hoog blijft voor een extra uitkering aan aandeelhouders. Tot de eerste helft van 2015 blijft die daarom beperkt tot het normale dividend, voorspelde analist Matthias De Wit.

Advies Aegon

Ook zijn collega Cor Kluis van Rabobank wees op de hoger dan verwachte leverage ratio. Daarbij is de invloed op de resultaten volgens hem iets minder positief dan verwacht. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor de solvabiliteit en de cash flow, aldus Kluis.

Rabo hanteert een koopadvies voor het aandeel Aegon, dat bij KBC op hold staat. Aegon noteerde woensdag om 9.35 uur 1,3 procent in de plus op 6,74 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl